Bank Exam Notifications 2010

February 16, 2010 Leave a comment

For Bank Exams Notifications – 2010  Visit : http://indiabankexams.com/

SBI Bank Job Notification 2010

Categories: Uncategorized

State Bank PO Exams Quantitative Aptitude Model Paper – 2

February 12, 2010 Leave a comment

State Bank PO Exams Quantitative Aptitude Model Paper – 2

1. What is the greatest number of five digits which can be added to 8321 so that the sum may he exactly divisible by 15, 20, 24, 27, 32 and 36?

(a) 99679 b) 88764 (c) 99639 (d) None of these

2. Find the two numbers of three digits each whose G.C.M. is 310 and L.C.M. is 1860.

a) 620, 930 b) 240, 540 (c) 720, 1030 (d) None of these

3. The L.C.M. of two numbers of three digits each is 1463 and their product is 27797. Find the two numbers.

(a) 620, 930 (b) 209, 133 (c) 130, 72 (d) None of these

4. The LCM of two numbers is 12 times their H.C.F. The sum of the H.C.F. and L.C.M. is 403. If one of the numbers is 93 find the other. .

(a) 134 (b) 124 (c) 128 (d) None of these

5. What must be the least number of soldiers in a regiment that will allow it to be drawn up into hollow squares 10, 15 or 25 deep and also to be formed into a solid square?

(a) 3600 (b) 3700 (c) 3800 (d) None of these

128352

6. Reduce 128352 / 238368 to its lowest terms

(a)3/4 (b)1/3 (c) 7/13  (d) None of these

7. Simp1if’:9∕11 of 44/45 + 7/10 + 1 2/5 of 3\4 of 1\ 2 + 5/9 – 1/3 – 16/45

(a)2 (b)3 (c) 4 (d) None of these

8. Simplify: (0.12(0.0104 —0.002)+ 0.36 x 0.002 )/ (0.12 x 0.12)

(a) 11 (b) 12 (c) 17 (d) None of these

9. A man had a son and a daughter. To his son he left 3/7 of his property, to the daughter of the remainder, the rest to the widow. Find the share of children if the widow gets Rs.

1600.

(a) Rs. 3000 (b) Rs. 3300 c) Rs. 4000 (d) None of these

10. I have to spend 1/10 of my income on house rent, 1/10 of the remainder on conveyance, 1/3 of the further remainder on children’s education after which I have Rs. 648 left over. What is my income?

(a) Rs. 1200 (b) Rs. 1400 (c) Rs. 1700 (d) None of these

Solutions for Model Paper -2 :

1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (a)

SBI Clerical Exam Arithmetic Questions Model Paper-1

February 2, 2010 Leave a comment

SBI Clerical Exam Arithmetic Questions Model Paper-1

1. 12354 and 17675 are divided by a certain number of three digits and the remainder is same in both the cases. Find the divisor and the remainder.

(a) 213, 147 (b) 214, 148 (c) 200, 160 (d) None of these

2. 12345 and 17675 are divided by a certain number of three number digits and the remainder is the same in both the cases. Find the divisor and the remainder.

(a) D = 560, Q 944 (b) D = 561, Q=943 (c) D = 46, Q = 1044 (d) None of these

3. 24345 and 33334 are divided by a certain number of three digits and the remainder is the same in both the cases. Find the divisor and the remainder.

(a) D=l00,R=5 (b) D=101,R4 (c) D = 102, R = 3 (d) None of these

4. Find the least number which being divided by 9,12,16 and 30 leaves in each case a remainder 3 ?

(a) 623 (b) 723 (c) 728 (d) None of these

5. Find the least number which being increased by I will be exactly divisible by 17, 22, 33 and 102.

(a) 1131 (b) 1121 (c) 1001 (d) None of these

6. What is the least number which being divided by 48, 60, 72, 108 and 140 leaves remainders 38, 50, 62, 98 and 130 respectively 1

(a) 15110 (b) 16110 (C) 17110 (d) None of these

7 Find the greatest number less than 10000 which is divisible by 48, 60 and 64.

(a) 9600 (b) 8500 (c) 7600 (d) None of these

8. Find the least multiple of 11 which when divided by 8, 9, 12 and 14 leaves 4 as remainder in each case.

(a) 1012 (b) 1037 (c) 1090 (d) None of these

9. Find the greatest number of four digits which when divided by 15,20, and 28 leaves in each case a remainder 2

(a) 9662 (b) 9077 (c) 1090 (d) None of these

10. TheGCMoftwonumbersisl23andtheirL.C.M.is 8856 If one of the numbers is 1107 find the other.

(a) 984 (b) 784 (c) 694 (d) None of these

Solution for Model Paper 1 :1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (a)

State Bank PO Exam Quantitative Aptitude Model Paper -1

January 23, 2010 Leave a comment

State Bank PO Exam Quantitative Aptitude Model Paper -1


1. By what number less than 1000 must 43259 be multiplied So that the last three figures to the right of the product may be 437?

(a) 743 (b) 658 (c) 701 (d) None of these

2. By what least number must 217800 be multiplied in order to make it a perfect square?

(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) None of these

3. Find the least number by which 19404 must be multiplied or divided so as to make it a perfect square.

(a) 9 (b) 10 (c) 11 (d) None of these

4. Find the smallest number which is a perfect square and contains 1400 as a factor.

(a) 8670 (b) 9600 (c) 9000 (d) None of these

5. Find in the blank indicated by a star in the number 456 so as to make it divisible by 33

(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) None of these

6. By what least number must 6796 by multiplied or divided in order that the resulting number may be a perfect square?

(a) 17 (b) 39 (c) 43 (d) None of these

7. Find the greatest number that will divide 964, 1238 and 1400 leaving remainders 41,31 and 51 respectively.

(a) 71 (b) 64 (c) 67 (d) None of these

8. Find the greatest number that will divide 19409 and 43037 leaving remainders 17 and 29 respectively.

(a) 178 (b) 192 (c) 194 (d) None of these

9. Find the greatest number that will divide 964, 1238, 1400 leaving remainders 41, 31 and 51 respectively.

(a) 64 (b) 71 (c) 69 (d) None of these

10. Find the greatest number which will divide 12288, 28200, and 44333 so as to leave the same remainder in each case.

(a) 221 (b) 120 (c) 272 (d) None of these

Solution for Model paper 1 :1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (a)

SBI PO Previous Paper – 2008 Reasoning Questions Part-1

January 13, 2010 Leave a comment

State Bank Of India has conducted exam for Probationary Exam in the month of September 2008 Here is the paper on reasoning. Post your answers as comments and check how many are correct.

SBI PO Previous Paper – 2008 Reasoning Questions Part-1

Directions (Q.1-5): These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully to answer the questions.

A 8 B 6 # 7 H U % 3 $ F V R 2 I @ ↑ 4 1 W E 9 © L 5

1.       How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel but not immediately preceded by a number?

1)      None        2) One        3) Two        4) Three        5) More than three

2.       Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

1)      B7#          2) I4↑         3) F2R          4) 95L          5) W©E

3.       Which of the following is seventh to the right of fifteenth from the right end?

1)      4              2) T           3) 1             4) W            5) None of these

4.       How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a consonant and also immediately preceded by a number?

1)      None         2) One        3) Two        4) Three        5) More than three

5.       If all the symbols are dropped from the above arrangement which of the following will be eighth from the left end?

1)      F              2) F            3) U           4) Three         5) None of these

6.       Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

1)      31            2) 39           3) 47          4) 41             5) 43

7.       In a certain code ROSE is written as #43$ and FIRST is written as %*#37. How is STORE written in that code?

1)      473$#       2) 473#$      3) 374#$    4) 347#S         5) None of these

8.       Hoe many such pairs of letters are there in the word DISTIGUISH, each of which have as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet?

1)      None          2) One         3) Two      4) Three           5) More than three

9.       Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

1)      Iron            2) Copper     3) Zinc     4) Aluminum       5) Brass

10.   How many meaningful English words can be made from the letters ADER, using each letter only once in each word?

1)      None           2) One         3) Two     4) Three            5) Four

SBI Probationary Officer (PO) Exam 2010

January 12, 2010 Leave a comment

Recruitment Notification for Probationary Officer in State Bank Of India and its associated Banks (SBI)

State bank of India has announced issued notification of the recruitment of probationary office of the financial year 2009-10. The details of the notification are given below

A total of 1717 Probationary Officers (PO) vacant positions are to be recruited from this bank exam. This 1717 vacant posts are spread across State Bank of India and its associated Banks. The details of the vacancies is here

  • State Bank of Bikaner and Jaipur: 255 Posts  in the order of SC 61, ST  32,  OBC 120 and General 60
  • State Bank of Hyderabad: 674 Posts in the order of SC 101, ST  51,  OBC 182 and General 340
  • State Bank of India:  100 Posts in the order of SC 15, ST  7,  OBC 27 and General 51
  • State Bank of Mysore: 317 Posts in the order of SC 64, ST  73,  OBC 50 and General 130
  • State Bank of Patiala: 245 Posts in the order of SC 41, ST  81,  OBC 76 and General 47
  • State Bank of Travancore: 126 Postsin the order of SC 19, ST  45,  OBC 22 and General 40

The Eligibility criteria for the candidates apprearing for the probationary officer Exams

Age Limit: Not below 21 years and not above 30 years as on January 31st 2010. Relaxation in the Upper Age Limit to Reserved category candidates where in Upper age is relaxable by

  • 3 years in the case of OBC candidates.
  • 5 years in the case of : i) SC/ST candidates. ii) Ex-servicemen

Academic Qualifications:

  • General and other Candidates: 60% aggregate marks in class XII or Diploma course after 10th standard and 55% aggregate marks in Graduation irrespective of Pass Course or Honours Course.
  • SC/ ST/ PWD: 55% aggregate marks in class XII or Diploma course after 10th standard and 50% aggregate marks in Graduation irrespective of Pass Course or Honours Course.

Salary : Selected Candidates will on probation for two years during which the candidate will draw a starting basic pay of Rs. 10000/- applicable to Junior Management Grade Scale I. Candidates will also be eligible for D.A., H.R.A. & C.C.A. as per rules in force from time to time. At present, initial monthly emoluments of Probationary Officers, including D.A., H.R.A. and C.C.A., are approximately Rs. 17,600/- at Metropolitan centers.

Important Dates to Remember

Last Date of Payment of fees : January 25th, 2010

Online registration will start from : January 1st, 2010

Last Date for Receipt of online application forms: January 31st, 2010

Written Exam will be conducted on : March 7th , 2010

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.